Shihan Renshi: een geslaagde Europese stage op Sardinië

Sardinia2016

Tijdens de eerste week van augustus werd naar jaarlijkse gewoonte een internationale karatestage georganiseerd door de Europese afdeling van de I.K.G.A.
Dit keer was Italië het gastland, en de intensieve trainingen stonden weer onder leiding van Yamaguchi Goshi Saiko Shihan, De Jong Ingo Hanshi (8ste dan) en een 15-tal andere prominente lesgevers uit Europa.
De 31ste editie van dit internationaal event vond deze keer plaats op het zeer zonnige Sardinië (Italië).
Onze karategroep uit Diksmuide werd vertegenwoordigd door 3 deelnemers, namelijk Joachim Van Opstal (zwarte band, 5e dan), Jill Dekeyser en Dylan Vandamme (allebei bruine band).
Bij de aanvang van de eerste dag van deze Europese stage werd een wel zeer bijzonder moment ingelast, want Joachim werd gepromoveerd tot Shihan Renshi.
Zulk een promotie is eerder uitzonderlijk, en kan pas na een 30-tal jaren van onafgebroken inzet. De titel met bijhorende certificaat en gordel werden door Joachim dan ook met trots ontvangen uit handen van onze Japanse grootmeester Yamaguchi Goshi Saiko Shihan.
De Shihan Renshi eretitel is voorbehouden voor lesgevers die al enige jaren de 5e dangraad hebben behaald, na een positieve evaluatie door de hoogste instructeurs van de organisatie.
De Shihan titels vinden hun oorsprong in de traditionele Japanse Dai Nippon Butokukai, welke ooit de hoogste autoriteit had voor het toekennen van titels binnen de verschillende budo-disciplines.
De oorspronkelijke Dai Nippon Butokukai werd ontbonden na WO II, maar het toekennen van Shihan titels werd nadien dus overgenomen door verschillende organisaties.
Vrij vertaald kunnen we zeggen dat een Shihan een voorbeeldleraar is (meester-instructeur), met Renshi als het eerste niveau. Hierna kan men nog promoveren tot Kyoshi en tenslotte Hanshi.
Naast bijkomende verantwoordelijkheden krijgen Shihan lesgevers binnen de karate-organisatie ook supplementaire leerstof aangereikt. Denk daarbij onder meer aan de mooie kata’s (stijloefeningen)welke ontworpen werden door de Yamaguchi familie.
Samen met Joachim werden ook zijn goede vriend Mark van Diem uit Nederland, alsook 3 lesgevers uit gastland Italië gepromoveerd tot Shihan Renshi.
Joachim heeft een Sport Vlaanderen (vroeger gekend als BLOSO) diploma en naast een indrukwekkend wedstrijdpalmares op nationaal en internationaal niveau, is hij ook actief als nationaal scheidsrechter.
Verschillende van zijn leerlingen hebben ook de wedstrijdmicrobe te pakken en behaalden reeds meerdere internationale ereplaatsen.
In Diksmuide geeft hij karatelessen voor kinderen, jeugd en volwassenen in de spiegelzaal van sporthal De Pluimen. De karateschool is ook aangesloten bij de Vlaamse Karate Federatie, de enige unisportfederatie die door Sport Vlaanderen is erkend voor karate.
Geïnteresseerden kunnen vrijblijvend deelnemen aan twee kennismakingslessen op donderdagavond vanaf 18u30 en/of zaterdagmiddag vanaf 13u. De eerstvolgende training zal doorgaan op donderdag 18 augustus om 18u30.

Meer informatie via de website www.karate-diksmuide.be of e-mail info@karate-diksmuide.be