Welkom op de website van de karate dojo in België welke zijn verbonden met de International Karate-do Goju-Kai Association (I.K.G.A.), de wereldwijde organisatie van het Yamaguchi-ha Goju Ryu Karatedo. Kijk gerust eens rond op de verschillende pagina’s (menusysteem bovenaan) en verschillende posts (rechterkant) om meer informatie te vergaren.

Onze dojo van Diksmuide (gestart in 2010) tot Tienen (begonnen begin jaren ’80, herstart in 1994) zijn plaatsen waar karate leren en beoefenen automatisch groeit van interesse naar passie, voor jong en minder jong.

De president van onze stijlorganisatie is Yamaguchi Goshi Saiko Shihan (allerhoogste grootmeester), de derde zoon van Yamaguchi Gogen, Shomen Kaiso (oprichter van de I.K.G.A.). Deze karate-do organisatie is stijl- (Goju Ryu) en strekkinggebonden (yamaguchi-ha), heeft aansluitingen in meer dan 40 landen en telt meer dan 300.000 leden.

De I.K.G.A. heeft een Board of Directors met Vice-Presidents van 4 continenten (Block Directors) :

  • Paul Starling Shihan (Oceanië)
  • Ingo De Jong Shihan (Europa)
  • Peter Brandon Shihan (Afrika)
  • Gonzalo Ramirez Ortiz Shihan (Zuid-Amerika)

Kikuchi shihan was eerder vice-president (Azië), maar is jammer genoeg overleden in 2023. SIndsdien is Gohei Yamaguchi shihan (zoon van Yamaguchi Goshi Saiko Shihan) aangeduid als Bloc Director voor Azië. In Europa hebben we een gestruktureerde organisatie met aan het hoofd de I.K.G.A. Vice President Ingo De Jong Hanshi (8ste DAN), welke ook Shibucho/Chief Instructor is voor de Scandinavische landen (met “thuisland” Zweden). Ingo De Jong Hanshi wordt hierin bijgestaan door de leden van de EEC (European Executive Council).

In elk land waar de I.K.G.A. een vertegenwoordiging heeft zijn er een of meerdere Chief Instructors die moeten instaan voor het verbeteren van het technische niveau van de aangesloten leerlingen. Binnen de Europese I.K.G.A. kennen we volgende leraren titels:

sempai (assistent-leraar), sensei (leraar), shidoin (dojo-instructor met 3de DAN), jokyo (4de en 5de DAN, “assistant-master”), shihan renshi (minimum 5de DAN, “master”) , shihan kyoshi (minimum 7de DAN), shihan hanshi (minimum 8ste DAN).

Voor het behalen van DAN-graden zijn er minimum trainingstijden en leeftijden in voege zoals ook het geval is binnen de WKF (World Karatedo Federation) vooraleer je examen mag doen. De ere-titels Shihan Renshi, Kyoshi en Hanshi worden toegekend door Saiko Shihan Yamaguchi Goshi, na het behalen van de minimumgraad, leeftijd, ervaring, eventuele verhandelingen en extra vereisten. Het is dus niet zo dat een leraar bijvoorbeeld automatisch van Jokyo naar Shihan Renshi overstapt, in tegendeel, Shihans zijn meerdere jaren Jokyo leraren geweest na het behalen van de 5de DAN.

Het hoofdkwartier van de internationale organisatie bevindt zich vanzelfsprekend in Japan:

ikga-katakana International Karate-do Goju-Kai Association
Headquarter Office
1-16-23, Zenpukuji
Suginami-ku, TOKYO 167
JAPAN
Tel: +81-3-3395-2311
Fax: +81-3-3395-2312
Yamaguchi Goshi Saiko Shihan