Geslaagd trainingsweekend te Brugge

GKB-Trainingsweekend2014

Op Europees vlak wordt de organisatie van een internationaal trainingskamp jaarlijks toegewezen aan een ander aangesloten land. Deze European seminars zijn steeds een bijzondere ervaring, maar jammer genoeg zijn niet alle leerlingen in de mogelijkheid om zo’n trainingskamp bij te wonen. 

Na veel praten en overleg zijn we een tijd geleden aan de slag gegaan om een eigen karateweekend te organiseren. De financiële en praktische drempel om deel te nemen aan een eigen trainingskamp ligt veel lager, zodat elke leerling de kans krijgt om hiervan te kunnen genieten.

Tijdens zo’n trainingskamp hebben we niet alleen veel karate op het programma, ook delen we een aantal unieke momenten met elkaar. Lesgevers en leerlingen maken meer tijd voor elkaar, en leren elkaar ook als mens veel beter kennen.

Een belangrijke doelstelling is namelijk dat niet enkel de vriendschapsbanden tussen leerlingen van eenzelfde dojo (groep) worden aangesterkt, het samen leven en trainen met leerlingen van andere dojo’s moet ook nieuwe vriendschappen doen ontstaan. Iedereen leeft er in de weken vooraf naar toe, tijdens het kamp genieten ze samen van de training en ook van de vrije momenten die ze met elkaar doorbrengen.

Voor deze eerste editie van een eigen kamp hebben we ons best gedaan om met beperkte middelen een gevarieerd aanbod en aangename verrassingen te brengen, en we mogen trots zijn dat we wel degelijk in onze opzet geslaagd zijn. Bij een eerste inschatting na een rondvraag bij onze leerlingen, gingen we uit van 14 mogelijke deelnemers. De accomodatie van het BLOSO centrum te Brugge bleek ideaal te zijn voor onze relatief kleine groep. Jammer genoeg waren er ook een aantal leerlingen die hun deelname moesten annuleren door kwetsuren of ziekte. Ondanks die tegenvallers waren we uiteindelijk met maar liefst 22 deelnemers, wat onze verwachtingen duidelijk overtrof. Helemaal geen slechte opkomst voor een eerste try-out!

Alle deelnemers werden na de eerste training op vrijdagavond beloond met een mooi en handig sportzakje dat meteen nuttig kon worden ingezet, op zaterdag genoten we van enkele gastlesgevers en zondag werd op een heel positieve manier afgesloten.

Zaterdagvoormiddag was er voor de gevorderden een voortreffelijke training op provinciaal niveau, onder leiding van Danny Mortier sensei uit Oostkamp(5de dan Shotokan en lid van de gradencommissie VKF multistijl). De beginners kregen training van Christian sensei uit Tienen.

De eerste namiddagsessie op zaterdag was een gezamenlijke training ju jutsu onder leiding van Evelien Coopman sensei (3de plaats Europees kampioenschap Random Attacks). De oefeningen die tijdens deze training aan bod kwamen lieten duidelijk een link zien naar onze vertrouwde karate-technieken, en werden dan ook  bijzonder gesmaakt door onze leerlingen.

De zaterdagtrainingen werden passend afgesloten met het onderdeel kata (stijloefeningen). Zondagvoormiddag gingen we daarmee nog even verder, alvorens het kata bunkai kumite (kata toepassingen met partner) te behandelen.

Tijdens de training voor de lunch gingen we met de jeugd en volwassenen terug naar de basis van het Goju Ryu karatedo, de ademhalingskata Sanchin. De voormiddag werd voor de hogere banden afgesloten met kata’s Seinchin, Sanseiru en Sepai. De allerjongsten kregen nog even een herhaling van de basistechnieken ter voorbereiding van het examen dat diezelfde namiddag nog zou plaatsvinden.

Een tiental jeugdleden en enkele volwassenen hebben op zondagmiddag met succes deelgenomen aan het kyugraadexamen. Tijdens de officiële afsluiting van ons karatekamp werden ze dan ook beloond met een certificaat dat hun nieuw behaalde graad officieel bevestigt. Meteen na afloop waren de intussen aanwezige ouders en familieleden getuige van een verbeterde discipline en onderlinge samenwerking, die duidelijk tot uiting kwam tijdens de eindceremonie en afsluitende demonstraties. Dank aan de leerlingen die bereid waren om, ondanks de vermoeidheid, nog een keer het beste van zichzelf te geven voor het goedkeurend oog van het aanwezige publiek.

Het geheel resulteerde in een zeer geslaagd karate-weekend voor iedereen, dat vast een mooie plaats krijgt in ons collectieve karate-geheugen. Zeker ook de vele blije gezichten en positieve reacties van de deelnemers en hun familieleden werken hartverwarmend en geven extra motivatie om nu reeds te beginnen dromen van ons volgende kamp. We hebben zelf al enkele aandachtspunten genoteerd om de volgende editie nog beter te maken, maar jullie voorstellen in dat verband zijn natuurlijk ook meer dan welkom.

In afwachting van het volgende trainingsweekend kunnen we alvast met zijn allen nog even nagenieten via het foto-album dat je kan terugvinden op onderstaande link:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152796062087072&type=1&l=b4f45f032d