Shodan! Zwarte band voor Christian Grosemans

Na vele jaren trainen (en ook assisteren) heeft Christian Grosemans zeer verdiend de zwarte band Goju-Kai Karate-do behaald. Al onze DAN-graden (vanaf zwarte band) dienen officieel doorgegeven te worden naar de Honbu dojo (hoofdkwartier) in Japan, en worden dan ook gehonoreerd met een certificaat ter bevestiging van de behaalde graad, ondertekend door niemand minder dan onze Saiko Shihan, Yamaguchi Goshi. Het duurt dan ook wel even vooraleer we deze certificaten in ontvangst mogen nemen, maar vorige week dinsdag was het zo ver: de officiële uitreiking van het diploma voor het behalen van 1ste DAN (Shodan). Christian mocht hierna natuurlijk meteen zijn bruine band inruilen voor de zwarte band, alvorens dit welverdiende en langverwachte moment van glorie te bezegelen met een stevige opwarmings-sessie voor de aanwezige leerlingen. Dit was vast en zeker een moment en certificaat om te koesteren, ook voor mezelf als lesgever natuurlijk. Christian was reeds hulptrainer tijdens de beginjaren van de toenmalige Tiense karateclub “Yamaguchi Tienen”  (midden jaren ’80), en ontvermde zich over mij tijdens mijn allereerste proefles karate. Wegens persoonlijke redenen kon het karate niet altijd op de eerste plaats staan (iedere karate-ka maakt ongetwijfeld zulke periodes in zijn of haar leven mee), maar na een afwezigheid van meer dan 10 jaar kriebelde het terug zo hard dat hij zich terug kwam aanmelden in de nieuwe karateclub “Gojukai Tienen”, ditmaal samen met zijn oudste zoon Robin. Vrij snel nadien konden we al rekenen op zijn hulp als assistent-leraar van onze karateschool. Een bijdrage die voor onze verenging van onschatbare waarde is!

Nogmaals een dikke proficiat aan Christian, onze nieuwe DAN-graadhouder van Gojukai Tienen!