Leerrijk karateweekend!

Het laatste weekend van april vond ons jaarlijks karateweekend op het programma. Na enkele edities in het Sport Vlaanderen centrum te Brugge, gingen we het deze keer wat verder opzoeken. Het Sport Vlaanderen centrum te Herentals bleek ook een goede locatie te zijn, met meerdere dojo-ruimtes en een prachtige vernieuwde grote sporthal. Dit sportverblijf kan veel meer mensen laten overnachten, en de kamers hebben hier een eigen douche en toiletruimte. Jammer dat we ondanks het succes van de vorige jaren deze keer toch heel wat minder deelnemers telden, want dat maakt de organisatie van zo’n activiteit natuurlijk extra kostelijk voor onze karateschool. Toch bleken de deelnemers erg gemotiveerd te zijn, en werd er dus zonder gezeur veel karate getraind. Op vrijdagavond stond na het uitpakken van de koffers en het opmaken van de bedden al meteen een eerste training op het programma.

Na de officiële opening van het trainingsweekend, bleef nog wat tijd over om enkele basistechnieken in kihon-vorm in te oefenen. Op zaterdag hadden we na een stevig ontbijt een al even stevige warming-up die verzorgd werd door Gilbert uit de school van Hoegaarden. Nadien behandelden we de verschillende uke, tsuki, uchi en tachi waza (afweer-, stoot- en slagtechnieken en standen) in kihon ido oefenvorm. Deze training ging door in de grote sporthal, welke bij iedereen zeer in de smaak viel. Na de lunch stond er alweer heel wat karate op het programma, met extra aandacht voor kata. De beginnersgroep kreeg Gekisai Dai Ichi en Saifa kata te verwerken, de gevorderden werden duidelijk verlekkerd met kata Seisan. Ook de ademhalingskata’s Sanchin en Tensho stonden vanzelfsprekend op het trainingsprogramma. Zondagochtend besteedden we tot de lunch heel wat aandacht aan Kata Bunkai Kumite Gekisai Dai Ichi en Saifa. Daarna hadden we 2 afzonderlijke examen sessies, namelijk een voor de lagere banden tot en met 4e kyu (blauw), en daarna nog een voor de bruine banden (3de, 2de en 1ste kyu). Zo werd de dojo niet enkel door het aangename lenteweer opgewarmd, maar ook door de intense inspanningen van onze examenkandidaten. En zweet is er wel degelijk gevloeid! Het resultaat mocht er dan ook wel zijn, want de volgende leerlingen zijn geslaagd voor een hogere kyugraad:

  • 9e kyu – gele band: Sean en Nico
  • 7e kyu – oranje band: Julie, Maxim en Ella
  • 3e kyu – bruine band: Leontien
  • 2e kyu – bruine band + 1 streep: Ringo
  • 1ste kyu – bruine band + 2 strepen: Dylan, Gilbert en Jill

Proficiat aan de geslaagden, blijf vooral hard werken aan de weg want het wordt steeds leuker!

Tenslotte werd het trainingsweekend afgerond met een demonstratie van kata en bijhorende bunkai door de leerlingen, waarna de tokutei kata Genkaku werd uitgevoerd door Joachim Shihan. Dit is de eerste kata uit een reeks welke uitsluitend worden aangeleerd aan instructeurs die minimum shihan renshi niveau hebben behaald. Ook is het niet toegestaan om deze kata’s, ontworpen door de Yamaguchi familie, uit te voeren op wedstrijden.

Hartelijk dank om met jullie hulp een mooi en leerrijk karateweekend van te maken: Jill, Gilbert en Rudi. Ook dank aan alle deelnemers voor jullie inzet en deelname, want het is dank zij jullie enthousiasme dat ook de lesgevers gemotiveerd kunnen  blijven verder werken!

Graag tot volgende keer!