Karate leer je in de karateschool

Door de jaren heen is karate steeds populairder geworden. De tijd dat je naar de grote stad moest om een zwarte band te vinden is reeds lang vervlogen.
Op zich is dat een goede zaak, want dit betekent dat steeds meer mensen, jong en oud, de kans krijgen om karateles van een degelijk niveau te volgen.
Jammer genoeg heeft karate ook bij velen nog steeds een slechte weerklank. Karate wordt onterecht veel te vaak geassocieerd met nutteloos geweld, beoefenaars worden gezien als vechtersbazen.
Zoals bij andere sporten heb je ook bij het karate veel verschillende “soorten en smaken”.
Slechts weinigen weten dat ook in de wereld van de Oosterse gevechts- en verdedigingskunsten (Budo) het kaf van het koren moet gescheiden worden.
Dit betekent dat een bewuste keuze dient gemaakt te worden alvorens zich daadwerkelijk in te schrijven bij een karateschool, -club of -vereniging. De keuze is meestal afhankelijk van het lokale aanbod, maar ook van de verwachtingen die de geïntereseerde heeft.
Zo zijn we ervan overtuigd dat iedereen een sportclub kan vinden die het best bij hem of haar persoonlijk past, en dat elke club even veel bestaansrecht heeft.
Anderzijds wordt het steeds belangrijker dat geinteresseerden zich eerst goed informeren en de tijd nemen om kennis te maken met de mogelijkheden die de verschillende sportclubs in de eigen regio aanbieden.

Grootwarenhuizen verkopen taarten, gebakjes en brood, net zoals de warme bakker in de buurt dat aanbiedt.
Sommigen vinden het gemakkelijk en snel om in het warenhuis hun brood te kopen, anderen spenderen liever meer tijd en geld voor het brood bij de warme bakker van hun keuze.
Voor elke keuze kan je wat zeggen, alles heeft voor- en nadelen. Het is echter aan jezelf om een afweging te maken waarop je je keuze kan baseren.
Wij kopen ons brood en gebak echter liefst bij een welbepaalde warme bakker. De warme bakker biedt ons nu eenmaal die kwaliteit aan die wij verwachten, ook al kunnen we er gelijk geen wasmiddel aankopen.

Vandaar onze overtuiging: karate leer je in de karateschool, bij een karateleraar.
Ondanks het feit dat we in onze toepassingen van de basis en kata zeker wel klem- en vaagtechnieken “lenen” uit judo, jiu jitsu, en andere budo-disciplines, blijven we trouw aan onze traditionele roots.
We doen dus vooral traditionele Japanse karate-do, en dat is een bewuste keuze waar niets mis mee is.
Beweren dat je van alle budo-sporten “the best of everything and the worst of nothing” kan combineren tot de ultieme en meest efficiënte vorm, dat is volgens ons klinkklare onzin.
Een goed getraind “vechter” is en blijft een goed getraind “vechter”. Op de tatami, in de ring, of als je wil in de kooi, overal zijn wedstrijdregels die zo goed mogelijk worden gebruikt in het voordeel van de kamper.
Indien je zoekt naar het ultieme, ga dan gerust op oorlogspad. Zoek de gevaarlijkste plek op en begin er maar aan. Je gaat er nadien wellicht geen boek over schrijven, of lesgeven in je eigen “no-can-do” kunst.
Je karatetraining zo “zuiver” mogelijk houden is niet minderwaardig, het schept specialisatie, structuur en duidelijkheid.

Onze karatescholen zijn dan ook aangesloten bij de ENIGE door de overheid (BLOSO) erkende unisportfederatie voor KARATE, namelijk de Vlaamse Karate Federatie (VKF) vzw.
Om het traditionele technische deel van onze groep karateka’s te vrijwaren zijn we ook aangesloten bij de International Karate-do Goju-Kai Association (I.K.G.A.), onze stijlgroep.

Eender welke sport je wenst te beoefenen, neem steeds eerst de tijd om je voldoende te informeren bij de verschillende clubs/scholen/verenigingen in je buurt.
Onze karateschool biedt de mogelijkheid om geheel vrijblijvend deel te nemen aan proeflessen.

Hieronder wat beeldmateriaal dat we aanraden:

Promovideo:

Kata Gekisai Dai Ichi door leerlinge Leontien (10 jaar, bij de opname nog maar enkele maanden bezig met karate):

Yakusoku kumite (afgesproken partner-oefeningen):

Bunkai Kumite (kata-toepassingen met Ingo De Jong Hanshi):