Seminar Italië – verslag

Ook deze zomer was er weer een European Seminar van de I.K.G.A. (International Karate-do Goju-Kai Association). Gastland van dienst was Italië, en de ervaring leert ons dat de Gojukai stage aldaar steeds een schot in de roos is. Het seminar vond plaats in het idyllische plaatsje Norcia, ongeveer 80km verwijderd van Rome. Wat normaal een 16-tal uren rijden (rusttijden niet meegerekend) moest worden werd een vermoeiende heenreis die maar liefst 28 uur duurde. Monsterfiles veroorzaakt door toeristisch verkeer in Zwitserland en Italië zorgden voor een vertraging van maar liefst 9 uur. De extra vermoeiende reis was dan ook het enige minpunt tijdens deze intense Yamaguchi Gojukai karate-periode. Twee trainingssessies per dag (voor- en namiddag) met gemiddelde temperaturen van 40 graden Celcius (en geen airco in de sporthal!) compenseerden de overdosis pasta (ongeveer 4 borden per dag). Het seminar stond wederom onder de deskundige leiding van Yamaguchi Goshi Saiko Shihan, Ingo De Jong Hanshi Shihan (8ste DAN, Vice President I.K.G.A), de leden van de technical board (Kyoshi Shihans – 7de DAN – Jan van den Dries, Walter Seeholzer en Conny Ferm) en de overige Europese Shihans. Er zijn zelfs twee Europese Chief Instructors vereerd met Shihan titel: Gerd Rebiceck (5de DAN, Shibucho Gojukai Hongarije) en Mark Adams (5de DAN, Chief Instructor Engeland). Tijdens de vergadering van Chief Instructors werden bovendien wat extra details besproken in verband met de komende seminars. Zo zal het seminar in 2011 door Hongarije georganiseerd worden met bovendien ook Europese kampioenschappen (eerste week van juli). Mogelijks zal het seminar in 2012 doorgaan te Tsjechië, maar de haalbaarheid ervan is nog niet vastgesteld (indien niet haalbaar blijkt zal Nederland het gastland zijn in 2012). Besluitend kunnen we stellen dat de Europese seminars van de I.K.G.A. nog steeds een enorme meerwaarde betekenen voor de ernstige Goju-beoefenaren! [youtube]epJmi01CTc4&hl=nl[/youtube]